492 poze   82645 vizite
Albume
1-Despre mine   2015 Sinteza cu cele mai bune etape pe lansare in 2015   acasa la ANTON RUITENBERG   acasa la BEBE CHICHEANU   acasa la Bucaciuc Daniel stabilit in Belgia   acasa la CHRIS and BART Hebberecht   acasa la ERICK LIMBOURG   acasa la Freddy si Jaques VANDENHEEDE   acasa la MARCEL AELBRECHT   acasa la Raoul and Xavier Verstraete   acasa la SORIN DUMBRAVEANU   DE VANZARE      Dr DINU Mihai PiPa Romania   interviu cu PETRE PETRE I      interviu cu petre petre   LOC 1 Finala Columbodromului International PIRANHA Bucuresti 2004   Loc 1 Finala Derby Columbodrom Corabia 2011      sora locului 1   LOC 1 maraton Poltava 915 km - 2015   Vizita in Belgia Petre Petre 2011   vizita lui HANS VERSCHUEREN2-Voliera   interior voliera3-Lot zbor -A   clasamente   Laureat NATIONAL 2013 la 2 categorii 0933045 2012   Lot zbor -B   trofee4-Matca -A   Matca -B      Perechi speciale         PEDIGREE MATCA   NOI ACHIZITII 2011   NOI ACHIZITII 2012   PERECHI 2013 - TOP PORUMBEI - ERICK LIMBOURG      1-fiu din LUCKY 77      2-fiu din BLUE ACE si nepoata de EAGLE EYE si de 848      3-nepot din FLOWER NARBONNE si nepoata din FLOWER NARBONNE      4-frate cu GILBERT si bunicul lui EAGLE ACE si fica din 3 INTERNATIONAL      5-fiu din AVANTI si fica din LIMOGES Freddy Vandenheede      6-mascul original LUDO CLAESSENS si femela consagvina pe SUPER CRACK originala LUDO CLAESSENS5-Pui seria I   seria a II a6-Contact - Petre Petre   famous pigeons   VIDEO

membru din 27 iunie 2010

interviu cu petre petre

Petre Petre - 0744.633.408
Email: petrepetre65@gmail.com

SURSA www.rrp.ro

RRP: Astazi ma aflu in crescatorie la domnul Petre Petre, din localitatea Floresti, satul Stoenesti, judetul Giurgiu. Domnule Petre, va mai amintiti cu aproximatie data cand v-ati apucat de porumbei?
P. Petre: De porumbei m-am apucat in anul 1984, la varsta de 17 ani, dar vreau sa va spun ca acest microb columbofil il mostenesc din familie pentru ca eu m-am pomenit cu porumbei in curte. Imi aduc aminte ca tatal meu avea porumbei carieri. Primii mei porumbei au fost jucatori si de ornament si am trecut la porumbeii voiajori urmand exemplul unui var de-al meu care avea voiajori. De fapt, in anul 1983 m-am apucat de porumbei pentru ca in anul 1984 am zburat porumbeii pentru prima data, in club la “Avantul Floresti”. Imi aduc aminte ca la vremea aceea in clubul nostru existau 2-3 crescatori care comandau columbofilia in comuna noastra. La categoriile de Viteza si Demi-fond acestia faceau doar cateva antrenamente, nu participau efectiv la zboruri. Ceea ce ii interesa pe ei erau zborurile de fond, dar nu pe categorie, ci pe etapa. Mai exact ii interesa doar sa obtina locul 1 pe etapa. Porumbeii mi i-am zburat pana in anul 1988 cand m-am lasat de ei pentru ca am plecat in strainatate. Iar in anul 1996 m-am reapucat de porumbei. La intoarcerea in tara, din Germania, mi-am format o echipa de colaboratori si mi-am inceput propria afacere. La acel moment am inceput sa fac investitii masive in porumbei. Fara a fi considerat lipsit de modestie, cred ca in toti acesti ani am cheltuit 200.000 – 300.000 Euro pe porumbei. Dar vreau sa va spun ca multi dintre porumbeii pe care i-am achizitionat nu mi-au confirmat asteptarile si atunci am renuntat la ei rapid. De felul meu nu sunt un tip foarte rabdator cu porumbeii, ci doresc ca acestia sa-mi faca dovada valorii imediat. Eu sunt un crescator caruia ii place sa aiba multi porumbei la matca, multe linii de porumbei. Consider ca daca am multe linii am si mai multe sanse in concursuri si spre deosebire de alti crescatori care afirma ca vor sa isi creeze o linie de porumbei, eu nu imi doresc acest lucru.
RRP: Si apelati la incrucisari intre liniile de porumbei pe care le detineti?
P. Petre: Eu sunt un crescator caruia ii place sa isi zboare porumbeii in linie pura. Dupa ce porumbeii imi confirma in linie pura, de-abia apoi ii incrucisez. Si produsii rezultati din aceste incrucisari merg toti la zbor. La mine in crescatorie toti puii scosi de la matca zboara ca pui, iar ca yearlingi trebuie sa zboare minim trei etape de fond
RRP: In anii in care ati lucrat in Germania ati vizitat crescatori de acolo?
P. Petre: Nu. Acum, dupa anul 2000 am vizitat multi crescatori din Europa. Dar cel mai apropiat de sufletul meu ramane campionul belgian Eric Limbourg. Pe scurt, pot sa va spun povestea relatiei mele columbofile cu domnul Eric Limbourg: in anul 2002, la expozitia nationala a UCPR de la Targoviste (aici trebuie sa fac o paranteza si sa va spun ca in timp eu am citit multe lucruri despre teoria columbofila a lui Eric Limbourg si am ramas foarte incantat de metoda lui de zbor) am reusit sa achizitionez un mascul original Limbourg de la un columbofil Alin, din orasul Bals, judetul Olt. Acest columbofil Alin fusese ingrijitor la Deno Herbots si pe acest mascul am platit suma de 100 $. Tot de la acest crescator, Alin, am mai achizitionat atunci si o femela de un an, tot pentru suma de 100 $, dar care nu oua. Ei bine aceasta femela era fiica directa din “Floere Narbonne” a lui Eric Limbourg. Ulterior am adus porumbeii acasa, am tratat femela aproximativ o luna si dupa zece zile de cand am pus-o la pereche aceasta a ouat. In anul 2003 am reprodus primii pui din aceasta pereche. In toamna anului 2003 am zburat primul pui din aceasta pereche, dar puiul nu a reusit sa termine toate etapele de zbor pentru ca i-au cazut ultimele doua pene de avant. In anul urmator am zburat acest pui in cinci etape de fond si printre performantele sale se numara locul 3 la categoria Fond Tineret pe municipiul Bucuresti, pentru ca atunci zburam la clubul “Randunica”, din Bucuresti. De atunci am ramas cu aceasta mare pasiune pentru porumbeii lui Eric Limbourg. In anul 2008 i-am facut prima vizita in Belgia lui Eric. A fost pur si simplu o incantare pentru mine. Este un mare campion. Din discutiile despre porumbei pe care le-am avut cu el am aflat ca la el in crescatorie puii zboara toamna la doua etape de fond (500-550 km). Iar ca yearlingi porumbeii lui trebuie sa claseze in minimum doua etape de fond. Cei care nu indeplinesc acest barem sunt eliminati din crescatorie fara nici o remuscare. Trebuie sa tinem seama si de faptul ca Eric Limbourg a fost sportiv de performanta si a jucat chiar in nationala de fotbal a Belgiei. Prin urmare stie foarte bine ce inseamna viata de sportiv de performanta.
RRP: Puteti sa ne spuneti cam cati porumbei ati achizitionat direct din crescatoria lui Eric Limbourg in ultimii ani?
P. Petre: Cred ca am cumparat vreo 12 bucati. Printre acestia am cumparat si pui direct din campionii lui, la suma de 2500 Euro pe bucata. In prima vizita pe care i-am facut-o lui Eric am adus acasa un nepot din “Floere Narbonne” si o nepoata din “Lucky 77”. A doua oara cand am mers la el am luat un fiu din “Favorie” (cel mai bun fiu al lui “Jost”) si un nepot din “Lucky 85”. Acesti porumbei i-am achizitionat la recomandarea lui Eric. Dupa aceste vizite am tinut legatura cu Eric pe internet. El imi trimitea pedigree pe internet, eu ii trimiteam banii in cont, iar porumbeii lui soseau la aeroport, pe Otopeni. Ultima oara cand am fost in vizita la Eric i-am adus si domnului Marcel Nicolaescu doi porumbei: un frate bun cu “Lucky 85” si o fiica din “Blue As”. Am fost atat de impresionat de aceasta femela din “Blue As” incat ulterior mi-am achizitionat si eu un pui din “Blue As”. Mai mi-am cumparat un fiu din “Lucky 77”, un fiu din “Avanti”, o fiica din “Genoa”, nepoata din “Jost” etc.
RRP: Ce alte linii de porumbei mai detineti in prezent in crescatorie?
P. Petre: Mai am in crescatorie porumbei din liniile: Van Dyck, Eijerkamp, un fiu din “Juvilier”, de la Van Loon, de la Marc de Cock, Raul Verstraete, familia Symons, Van der Wegen, Kuijpers, Georges Carteus, Reybroeck, Huyskens Van Riel de la firma Natural de care eu am fost foarte multumit, Desmet Matthijs.
RRP: Crescatoria actuala din cate compartimente o aveti formata?
P. Petre: La matca am trei compartimente si pentru porumbeii de zbor am tot trei compartimente. Iar pentru pui mai am un compartiment. La matca am anual in jur de 50-60 de perechi din care reproduc aproximativ 200 de pui, dar pentru lotul meu de zbor imi opresc maxim 70-80 de pui. Restul ii vand la preturi super atractive sau ii fac cadou. Sunt constient de faptul ca daca eu am avut noroc de bani in viata si mi-am permis sa dau multi bani pe porumbei, nu acelasi lucru se intampla cu toti crescatorii, din acest motiv vand porumbeii la preturi modice.
RRP: In lotul de zbor cati porumbei aveti? Cu cati incepeti primavara concursurile?
P. Petre: In 2010 am inceput sezonul de zboruri cu porumbei cam multi, aproape 80, dar deobicei am in lotul de zbor maxim 50-60 de porumbei.
RRP: Zburati natural sau vaduvie?
P. Petre: Natural, si masculii si femelele. Si ii angajez etapa de etapa, cu exceptia femelelor, cand se pregatesc sa oua.
RRP: Dar daca pe un porumbel il simtiti dupa o etapa de concurs ca nu este refacut suficient, il angajati totusi?
P. Petre: Nu il angajez pana nu este refacut suficient.
RRP: Despre antrenamentele porumbeilor dvs. ce ne puteti spune?
P. Petre: Ii antrenez zilnic de doua ori, dar de fiecare data la alta ora. Porumbeii trebuie sa zboare aproximativ 1 ora de fiecare data. Zbor fortat, cu steagul, avand in vedere ca sunt concurati la natural. Tin in schimb foarte mult la sanatatea porumbeilor mei
RRP: Tratamente generale de cate ori pe an le faceti?
P. Petre: Doar iarna, dar vreau sa va spun ca daca porumbeii sunt sanatosi si nu au nevoie, atunci nu ii tratez cu antibiotice nici iarna. Doar vaccinul de paramoxiviroza il fac anual. Antibiotice folosesc in timpul anului doar daca este absoluta nevoie. Folosesc mai mult produse naturiste, dar fara ceaiuri. Pentru recuperare, de exemplu, folosesc doar produse specializate care se gasesc acum din abundenta pe piata, pe care le cunosc si care stiu ca sunt de calitate. Folosesc foarte mult insa otetul de mere in apa, de 2-3 ori pe saptamana. La intoarcerea din concursuri folosesc timp de doua zile electroliti si in rest vitamine daca mai este nevoie. Energizante la porumbei nu folosesc. Eu doresc sa imi creez un tip de porumbel in crescatorie care sa zboare cat mai bine dar intr-un mod cat mai natural
RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati?
P. Petre: O importanta foarte mare. Daca un pui nu imi place cum arata, nu mai apuca sa mearga la zbor, ci il elimin. La varsta de 3 saptamani imi dau seama imediat care este viitorul unui pui.
RRP: Va plac porumbeii cu penaje mai bogate sau mai saracacioase?
P. Petre: Imi plac porumbeii cu penaje mai bogate. Daca un porumbel nu are un penaj bogat si matasos, nu este in stare sa obtina rezultate deosebite intr-o cursa de fond, care este preferata mea. Tin de asemenea mult si la plutirea porumbeilor. Imi plac pasarile cu plutirea bogata, mare. Si bineinteles porumbeii cu antebratul cat mai scurt posibil, dar puternic in acelasi timp.
RRP: Ce va plac mai mult, domnule Petre, porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?
P. Petre: Va raspund la aceasta intrebare tot printr-o intrebare: “Ati vazut dvs. porumbei valorosi si urati?” Aici o sa va dau un exemplu pe care l-am trait personal: prima data cand am mers in vizita la campionul Eric Limbourg, acesta mi-a dat in mana pe trei dintre campionii sai si vreau sa va spun ca am ramas in mod deosebit impresionat de cat de frumosi si perfecti erau la mana. Eu un porumbel mai perfect decat “Blue As” al lui Eric Limbourg nu am intalnit pana acum si vreau sa va spun ca am vizitat multe crescatorii la viata mea. Fiecare porumbel valoros are ceva deosebit in el, are ceva care te impresioneaza. Un porumbel campion nu poate fi un porumbel cu defecte fizice pentru ca daca are aceste defecte fizice nu poate ajunge campion. Iar in cazul in care as avea un porumbel campion dar acesta nu ar fi frumos, vreau sa va spun ca l-as indeparta din crescatorie pentru ca eu tin foarte mult la aspectul fizic al porumbeilor. Mie imi plac foarte mult porumbeii cu ciocurile albe, cu geana alba.
RRP: Aveti vreo talie preferata la porumbei, vreun calapod pe care il cautati?
P. Petre: Imi plac porumbeii de talie mijlocie spre mare, dar ruta noastra actuala de zbor care este pe Moldova nu cere aceasta talie de porumbei. Cei mai rezistenti pe ruta de zbor Moldova – Polonia sunt porumbeii de talie mijlocie.
RRP: Este singura ruta de zbor pe care ati incercat-o, aceasta pe Moldova?
P. Petre: Nu. Am zburat pe toate rutele. Am zburat si pe Ucraina, si pe Polonia si pe Ungaria – Cehia.
RRP: Si care dintre cele trei rute de zbor vi se pare mai dificila?
P. Petre: Din cate mi-am dat seama, rutele de zbor pe Polonia si Ungaria-Cehia sunt mai dificile. Si cred ca ruta de zbor ideala pentru noi, pentru crescatorii din zona Bucurestiului, este cea pe Ucraina. Pe aceasta ruta poti afla valoarea adevarata a unui porumbel. Pe ruta Polonia nu, pentru ca pe aceasta ruta un porumbel in drumul lui de intoarcere spre casa poate sa intalneasca trei anotimpuri.
RRP: Aveti culori preferate la porumbei?
P. Petre: Da, culoarea albastra si porumbeii cu ochi albi spre culoarea indigoului. Bineinteles pupila porumbeilor trebuie sa fie cat mai mica.
RRP: Ne puteti descrie in cateva cuvinte cum ar arata in viziunea dvs. un ochi perfect la un porumbel?
P. Petre: Nu stiu daca dvs. ati apucat sa vedeti cum aratau porumbeii importati in Romania de la domnul Joseph Mohr. Acei porumbei aveau un ochi alb-albastru, culoarea indigoului si cu mici punctulete negre in ochi. Au fost ochii care pe mine m-au impresionat cel mai mult. Referitor la marimea cercului de valoare la porumbei nu am preferinte. Mie ochiul porumbelului trebuie sa imi inspire o vitalitate a lui. Eu mai pun un accent deosebit pe corpul porumbelului, pe musculatura si penajul lui. Acest lucru legat de aspectul perfect al penajului la un porumbel l-am invatat de la un mare crescator din Romania care este domnul Lucian Iordache. De la dansul am invatat multe lucruri deosebite despre cum trebuie sa arate un porumbel.
RRP: In cariera dvs. columbofila de pana acum cu care dintre sexe ati obtinut rezultate mai bune: cu masculii sau cu femelele?
P. Petre: Cu amandoua, dar sa stiti ca o femela poate sa fie mai periculoasa decat un mascul la o etapa de fond.
RRP: Primavara cand va formati perechile de matca, dupa ce criterii va ghidati?
P. Petre: Eu dau o foarte mare importanta pedigreelor porumbeilor, dar pedigreelor care sunt adevarate si daca imi place sa am porumbei in linii pure automat ii imperechez asa. Dar caut si ca porumbeii pe care ii pun la pereche sa semene intre ei. Si acest lucru l-am invatat de la un mare crescator roman, de la raposatul domn Valcu Constantin, din Bucuresti, un om si un columbofil deosebit in opinia mea, cum Romania nu are multi la ora actuala. In opinia mea dansul a fost o mare valoare in sportul columbofil si un om cu un caracter deosebit. Primii mei porumbei care m-au dus in expozitia nationala au provenit de la domnul Valcu Constantin, din linia veche de Delbar. Tot la dansul in crescatorie am vazut un exemplar exceptional de Bricoux, pe care dealtfel am si vrut sa il cumpar, dar nu mi l-a vandut.
RRP: Revenind acum putin la modul cum va selectati si formati perechile de matca, ne puteti oferi mai multe detalii?
P. Petre: Vreau sa va spun ca in momentul in care am intrat in compartimentul de matca al campionului belgian Eric Limbourg si am luat in mana cativa porumbei nu mi-au placut in mod deosebit cum aratau. Si cand l-am intrebat pe Eric despre acest lucru el mi-a raspuns ca ceea ce il intereseaza pe el mai mult la porumbeii de reproductie este pedigreul porumbelului. In opinia lui o pereche de reproductie este valoroasa atunci cand iti da pui in ascendenta, adica atunci cand puii seamana cu parintii, cu bunicii. Daca in schimb puii “arunca” altfel decat parintii si bunicii, atunci aceea nu este o pereche reusita. Dar revenind la intrebarea dvs. vreau sa va spun ca merg si pe o anumita lege a compensatiilor fizice la cei doi parteneri atunci cand imi formez perechile de matca.
RRP: Cati ani trebuie sa zboare la dvs. in crescatorie un porumbel, si cu ce rezultate, pentru a-l introduce la matca?
P. Petre: Minim 3 ani, dar etape de fond. Pentru mine criteriul final al selectiei porumbeilor sunt rezultatele obtinute de acestia la fond. In opinia mea porumbeii care obtin rezultate deosebite la categoría “General” sunt rari si atunci cand descoperi un asemenea exemplar trebuie sa ai mare grija de el
RRP: Este obligatoriu ca porumbelul bun zburator sa fie si bun reproducator?
P. Petre: Nu. Un exemplu concludent in acest sens este chiar un porumbel de la mine din crescatorie care la viata lui a zburat si clasat cu rezultate deosebite 25 de etape de fond. Ei bine acest porumbel care acum are 10 ani nu a reprodus pana acum decat un singur pui bun si nici acela de exceptie. Parerea mea este ca pui mai de valoare se pot obtine dintr-un frate sau o sora a porumbelului campion.
RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?
P. Petre: De multi ani incerc sa descopar un tardiv bun al zbor, dar acest lucru se intampla rar. Este adevarat insa ca si atunci cand depistezi un astfel de exemplar de exceptie, acesta este intr-adevar deosebit. In restul cazurilor procentul pierderilor la puii tardivi este de aproape 99%, in opinia mea. Vreau sa va dau un exemplu: intr-un an mi-am oprit in crescatorie 12 tardivi de o frumusete rara. Dar din acestia nu am mai ramas decat cu doi, la finalul sezonului de concursuri din anul urmator.
RRP: Si i-ati zburat pe acesti tardivi si la fond?
P. Petre: I-am zburat in concursuri de fond de o zi. Sunt concursurile mele preferate. La astfel de concursuri de o zi sansele tuturor porumbeilor sunt egale. Sosirile de a doua zi, in special la noi in Romania, sunt loz in plic.
RRP: Porumbeii yearlingi pana la ce distanta ii zburati primavara?
P. Petre: Ii zbor toate etapele, inclusiv fonduri de 630 km, la Kelm, de exemplu
RRP: Daca intr-un an, de exemplu, nu se pierd porumbei la zbor si va raman in crescatorie mai multi porumbei decat numarul de locuri disponibile, dupa ce criterii ii selectati?
P. Petre: In primul rand dupa rezultate si apoi dupa cum arata la mana.
RRP: Este adevarat ca unii porumbei se maturizeaza mai greu decat altii?
P. Petre: Personal nu am constatat acest lucru. Aici pot sa va dau un exemplu personal: mi-am adus la un moment dat in crescatorie 11 pui din liniile de fond ale lui Jos Thone si trebuie sa va spun ca nici unul dintre acesti pui nu a rezistat la concursurile de fond la care eu am zburat. In schimb la demi-fond porumbeii erau invincibili.

RRP: Dar in aclimatizarea porumbeilor importati in Romania credeti?
P. Petre: Da. Personal cred ca in Romania se aclimatizeaza cel mai bine porumbeii adusi din Germania. Din cate mi-am putut eu da seama, in Belgia si Olanda crescatorii merg pe o consangvinizare mai larga, in schimb in Germania se merge mai mult pe incrucisari. Imi aduc aminte ca raposatul domn Valcu imi spunea ca daca vreau sa ajung sa zbor cat mai bine intr-un timp cat mai scurt trebuie sa apelez la incrucisare, dar in acelasi timp sa nu introduc intr-un porumbel mai mult de 4 linii pentru ca altfel ma pierd si nu mai stiu unde sa ma intorc cu porumbelul. Dar in paralel trebuie sa mergi si cu porumbei in linie pura pentru ca daca ajungi sa descoperi porumbei in linie pura care zboara bine, atunci devii imbatabil.
RRP: In cariera dvs. de pana acum ati descoperit un “cuplu de aur”?
P. Petre: Am avut un astfel de cuplu, dar din pacate acum nu mai am femela. Aceasta femela era una din linia Raymund Hermes pe care eu am cumparat-o de la niste columbofili din Fagaras. Era o femela cu anumite defecte fizice, fara musculatura deosebita pe ea, dar avea un ochi de-a dreptul fantastic. Aceasta femela am imperecheat-o un un mascul de Eric Limbourg si din aceasta pereche am reprodus cei mai tari porumbei de zbor. Aceasta femela a reprodus la mine in crescatorie 3 ani. In primul an nu am dat importanta la nici un pui din ea. Abia ulterior mi-am dat seama de valoarea femelei.
RRP: Dar considerati ca este dificil in columbofilie sa descoperi porumbei buni reproducatori?
P. Petre: Stiti cum se spune: “Cand ai descoperit perechea de aur, te-ai realizat in columbofilie!” Ceea ce probabil peste 80% dintre crescatori nu reusesc niciodata in viata.
RRP: Considerati ca in prezent in Romania exista porumbei voiajori de valoare?
P. Petre: Eu consider ca in prezent in Romania se zboara mult mai mult un porumbel decat in Belgia si Olanda, de exemplu.
RRP: Si atunci de ce exista pentru crescatorii romani acest miraj al porumbeilor adusi din Belgia, Olanda, Germania?
P. Petre: Pentru ca acelea sunt tarile in care a luat nastere columbofilia.
RRP: Dar sunt crescatorii din Belgia si Olanda, de exemplu, mai destepti si mai pregatiti decat crescatorii romani? Au ei metode mai bune de selectie, antrenament, hranire, pregatire decat avem noi?
P. Petre: Ceea ce pot sa va spun este ca acestia nu sunt mai destepti decat noi.
RRP: Inainte de inceperea sezonului de concursuri le faceti si antrenamente private la porumbei?
P. Petre: Fac, dar maxim 3 antrenamente si intotdeauna pe directia de zbor.
RRP: Spuneti-ne acum cateva lucruri despre hranirea porumbeilor dvs.
P. Petre: Ii hranesc cu mancare speciala la sac, dar nu am preferinta pentru o marca anume. Si iarna si in extrasezon ii hranesc tot cu mancare la sac. Eu sunt adeptul hranirii bune iarna a porumbelului deoarece consider ca daca nu hranesti porumbeii bine iarna nu le poti cere prea multe vara. Acest lucru al hranirii bune a porumbeilor iarna l-am constatat si la campionul Eric Limbourg ai carui porumbei erau foarte grasi iarna
RRP: Folositi drojdia de bere la porumbei?
P. Petre: Da, foarte mult si cea mai buna drojdie de bere mi s-a parut cea de la Herbots.
RRP: Considerati ca in columbofilie succesul trebuie sa astepte numarul anilor?
P. Petre: Intr-o viata de columbofil de succes experienta conteaza 80% si norocul 20%. Daca nu ai si un pic de noroc, degeaba.
RRP: Dar acest noroc cand trebuie sa il ai: cand formezi perechile, cand scoti puii, cand ii antrenezi, cand se intorc acasa din concurs etc.?
P. Petre: Cum anul are 365 de zile, in fiecare zi din an trebuie sa ai putin noroc.
RRP: Considerati ca exista categorii care se zboara mai greu decat altele?
P. Petre: Parerea mea este ca porumbeii de viteza si demi-fond se obtin mult mai usor, in schimb un porumbel de fond de calitate se obtine mult mai greu.
RRP: In obtinerea unor performante columbofile deosebite ce considerati ca are mai mare importanta: pregatirea pe care un crescator i-o asigura porumbeilor, sau valoarea intrinseca a porumbeilor?
P. Petre: Aici pot sa fac urmatoarea paralela intre porumbei si sportivi: Gabriela Szabo de ce nu castiga in cursele de 10.000 metri? Pentru ca nu o ajuta fizicul ! Probele ei preferate erau cele pana in 5000 metri. Asa si cu porumbeii.
RRP: Ce va plac mai mult: porumbeii mai blanzi, mai calmi sau porumbeii mai nervosi, mai agitati?
P. Petre: Un porumbel prea calm ma enerveaza. Imi plac porumbeii mai temperamentali ca si cei care isi apara cu ardoare cuibul, indiferent ca este mascul sau femela
RRP: Unui tanar care acum se apuca de porumbei ce sfaturi i-ati da? Cu ce porumbei sa inceapa, cu ce numeric, de unde sa si-i procure etc.?
P. Petre: Eu i-as sfatui ca nu faca greseala pe care am facut-o eu atunci cand m-am apucat de porumbei. Aceea sa dea foarte multi bani pe porumbei cand sunt incepatori. Pe incepatori i-as sfatui sa nu inceapa cu un numar mare de porumbei (acestia pot si pui dar si cativa porumbei maturi de reproductie) si sa isi cumpere pasari de la un crescator care nu le ofera totul la porumbei. Cu alte cuvinte sa isi achizitioneze porumbei de la un crescator care nu le asigura toate conditiile porumbeilor, in schimb se vede in clasamente. Pentru ca in momentul in care iti iei porumbei de la un crescator care le pune totul pe tava porumbeilor si tu nu esti capabil sa le oferi asa ceva, esti pierdut pentru ca porumbeii aceia nu iti vor da satisfactie. Si sa isi mai cumpere porumbei de la un crescator care zboara pe aceeasi ruta cu el. Si cand spun asta ma gandesc la faptul ca ruta pe care zboara un porumbel ii influenteaza foarte mult talia. Pe Ucraina, de exemplu, veneau porumbeiii de talie mijlocie spre mare, cu pierderi mici. Pe ruta Polonia, in schimb, vin bine porumbeii de talie mijlocie. Pe ruta Ardeal vin bine tot porumbeii de talie mare, dar acestia scot viteze mici.
RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara v-ati mai apuca de porumbei?
P. Petre: Nu stiu, cred ca da.
RRP: Am vazut ca aveti doi baieti frumosi. Mosteneste vreunul dintre ei pasiunea dumneavoastra?
P. Petre: Nu, niciunul nu are aceasta pasiune columbofila. Eu le doresc copiilor mei sa aiba norocul pe care l-am avut eu la bani, dar sa nu dea atatia bani pe porumbei cum am facut-o eu.
RRP: Despre practicarea columbofiliei la ora actuala in Romania ce parere aveti?
P. Petre: Suntem o tara care scoate campioni columbofili pe banda rulanta, cu niste punctaje suspect de mici. Eu acord o foarte mare importanta pregatirii porumbeilor pentru fond. La viteza si demi-fond ma implic mai putin, dar in schimb cand incep concursurile de fond le acord mult mai mult timp.
RRP: Cat timp alocati zilnic porumbeilor in sezonul de concursuri?
P. Petre: Foarte mult. Iar in timpul sezonului de concursuri, pe porumbeii de fond cred ca ii iau zilnic in mana de peste zece ori. Asta ca sa vad daca porumbeii sunt refacuti suficient si daca sunt pregatiti sa ii angajez cu succes la o etapa de fond. In plus de asta pe mine ma atrag mult pariurile pe care le facem intre noi crescatorii la club, pentru ca asta ma motiveaza si ma ambitioneaza suplimentar. Dar nu prisma castigarii unei sume de bani, ci pentru faptul ca doresc sa fiu invingator. Miza castigarii unui concurs este mult mai importanta pentru mine decat o suma de bani.
RRP: Pentru dvs. sportul columbofil este unul profitabil?
P. Petre: Nu, dimpotriva. Si in plus am constatat, cu parere de rau, ca in columbofilie atunci cand castigi concursuri cu porumbeiii iti faci mai multi dusmani decat prieteni. Eu nu sunt un tip foarte infocat dupa rezultate. Prefer sa ma mentin undeva la mijlocul clasamentului, in schimb atunci cand dau cuiva porumbei, imi place ca respectivul sa se vada in clasamente
RRP: Pierdeti multi pui de acasa?
P. Petre: Nu. Eu sunt un tip foarte tipicar cu puii si vreau sa va spun ca anual nu pierd mai mult de 2-3 pui. De exemplu puilor din prima serie le dau drumul afara deabia cand acestora le cade prima pana. Si atunci cand ies afara multi dintre ei pleaca 2-3 zile de acasa, dupa care se intorc.
RRP: Primavara cand puneti porumbeii la matca, la ce data?
P. Petre: Porumbeii de matca ii pun la pereche la data de 1 martie. Pe porumbeii de zbor nu ii separ, ci le inchid boxele si acestia nu mai oua. Ii tin apoi cu boxele inchise pana cand 1-2 perechi incep sa imi oua pe jos. Atunci le deschid boxele si asta se intampla aproximativ in jurul datei de 15 aprilie. Pe porumbeii de zbor ii las sa se ia cum vor ei, nu le stabilesc perechile. Iar puii rezultati din aceste perechi ii fac cadou prietenilor. Si cred ca gresesc atunci cand nu imi opresc pui din porumbeii de zbor pentru ca multi dintre acesti pui au confirmat de multe ori mai bine decat puii scosi din porumbeii de matca.
RRP: Aici punem punct interviului nostru nu inainte de a va multumi pentru amabilitate si a va dori mult succes in continuare in sportul columbofil.
P. Petre: Cu placere



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.